Verzorging van uw hortensia’s

De Hortensia (wetenschappelijke naam is Hydrangea) is een graag geziene bewoner in onze tuinen. U kunt ze planten in een border, een perk of in een grote pot. Hortensia’s hebben veel water nodig om tot mooie, volwassen bloemrijke struiken uit te groeien. Als u ze goed verzorgt en op de juiste wijze snoeit dan wordt u elk jaar beloond met een rijkdom aan prachtige bloemen.

 DE VERZORGING 

De aanplant.

Haal de hortensia uit de pot en ontwar de wortelkluit enigszins, zodat de wortels niet in de vorm van de kweekpot blijven groeien. Hierdoor zal hij bij droogte beter water op kunnen nemen. Zet hem in een emmer water en laat de kluit goed volzuigen.

Vermeng de aarde in het plantgat met hortensiagrond, zodat water goed vastgehouden wordt, maar overtollig water wel wegloopt. Plaats de plant met gespreide wortels in het plantgat en vul de aarde aan.  Let op u wel op dat de hortensia in uw tuin op dezelfde diepte komt als in de pot. Geef na een aantal weken de hortensia wat organische mest (Ecostyle). Wanneer u de hortensia elk jaar in mei en augustus wat organische mest geeft dan zal hij u altijd verblijden met een uitbundige bloei en groei. De hortensia groeit het liefst in vrij zure, humusrijke grond die steeds vrij veel vocht bevat en voedselrijk is. Is de bodem voldoende vochtig dan kan de hortensia goed de volle zon verdragen. Is de grond in uw tuin aan de droge kant dan is halfschaduw een betere plek. 

Water

Direct na het aanplanten water geven. Als er droge periodes zijn dan adviseren wij om de hortensia veel water te geven. 

Snoeien 

Er wordt onderscheid gemaakt in twee soorten hortensia’s m.b.t. de snoei.
1. Hortensia’s die u nauwelijks snoeit: deze bloeien op overjarig hout
2. Hortensia’s die u wel snoeit: deze bloeien op éénjarig hout

  1. Overjarig hout. Dat zijn o.a. de boerenhortensia, de eikenbladhortensia, de fluweelhortensia en de klimhortensia. Hiervan knipt u in het vroege voorjaar de dode bloemen weg vlak boven de bovenste nieuwe bloemknoppen. Wordt de struik te groot naar uw zin dan kunt u één derde van de takken helemaal wegsnoeien.  Zo houdt u toch nog bloemen. De klimhortensia moet u direct na de bloei terugsnoeien. Maar laat wel een deel van de jonge twijgen zitten.
  2. Eénjarig hout. Dat zijn o.a. de bekende Amerikaanse Annabelle en de pluimhortensiaSnoei bij deze soorten in het voorjaar alle takken sterk terug. De hortensia zal hetzelfde jaar weer bloeien en dankzij het snoeien juist extra rijk.

Heeft u vragen of twijfels, schroom dan niet en stel uw vraag aan een van onze medewerkers. U kunt ook een kijkje nemen op de website van onze Belgische vrienden, www.hydrangeum.com , hier vind u werkelijk alle informatie van deze prachtige plant, de Hortensia.

Veel plezier met uw Hortensia’s toegewenst.